Els Joglars
  
esp | cat | eng
El coloquio de los perros | VIP


L'obra

El coloquio de los perros

Adaptació lliure a partir de la novel·la de Cervantes

Després de "El retablo de las maravillas" i de "En un lugar de Manhattan", la nostra admiració per Cervantes segueix intacta, convertint-se en un excel·lent company de viatge en aquest nou camí escènic de "El coloquio de los perros". Clar que els dos protagonistes d'aquesta novel·la exemplar, els discrets gossos de carrer Cipión i Berganza, que van ser beneïts amb el do de la parla durant una nit, cosa sobrenatural i mai vista, no van poder gaudir dels avenços que disfruten els seus actual congèneres de quatre potes del segle XXI. Molts d'ells empatxats de confort, consentits com nens mal criats i plens d'atencions i prozac pels seus rendits amos, situació que es dóna en aquests temps actuals en el que el tant anomenat estat del benestar humà sembla que es desgrana per les continues punyalades que li han donat els bípedes de diverses varietats i espècies, pecant de malicia i no "excusant-se" amb ignorància.

Els vells gossos Cipión i Berganza al llarg del seu periple han observat des de la seva mudesa tota la condició humana, tota la misèria, tot el ridícul del bípedes i, abans que acabi la nit i els desapareixi el do de la parla, expliquen la realitat autèntica: que els llops són els pastors, que la defensa ofèn, que les sentinelles dormen, que la confiança roba i que el que us allibera, us mata.

Aquests dos savis cans contemplen amb astorament com els insensats humans d'aquesta societat s'entossudeixen en ascendir-los del seu càrrec de simples i dignes gossos, per així poder tractar-los i tutejar-los com si fossin persones. Segurament del seu bon olfacte, no en va neixen amb el nas obert quinze dies abans que s'obrin els seus ulls, els ha permès seguir en la seva condició d'animals sense apartar-se de la naturalesa. Pel contrari els bípedes anomenats racionals en el seu deliri mistificador i prepotent sobre el món animal sembla que cada vegada s'allunyen més d'ella. Que serveixi aquest Col·loqui dels gossos actualitzat del gran Cervantes per posar fre a tanta desmesura i adel·litar-se amb el bon seny de Cipión i Berganza.

Ramon Fontserè (bípede)


 
Crónicas por lo vagini
RAMON FONTSERÈ
 
Hemeroteca "Quaderns d' assaig i de gira (2009-2013)"
PILAR SÁENZ-DOLORS TUNEU

NEWSLETTER

Subscriu-te a la nostra newsletter per rebre periòdicament informació de la companyia Els Joglars:

Els Joglars | Apartat de Correus 23 | 08570 Torell?(Barcelona) | Tel. 93 883 24 43

www.swisseswatch.com